• English
  • Polish
 home.png strona domowa
kontakt.png
Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

Nowy Numer

 

RYNKI ALKOHOLOWE
Nr 11 (272)
listopad 2017

   rynki-11-2017.jpg
 
Sztuka młodych w kuchni Drukuj Email
spis-2-m.jpgW dniach 16 - 18 marca na zamku Ryn odbył się konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej – L’art de la cuisine Martell. To jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem Martell.

W dniach 16 - 18 marca na zamku Ryn odbył się konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej – L’art de la cuisine Martell. Głównymi organizatorami konkursu byli Wyborowa SA, dystrybutor ekskluzywnych koniaków Martell, Zamek Rynek i Klub Szefów Kuchni.
L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem Martell (do samych potraw nie jest dodawany koniak). Ideą konkursu jest kreatywna rywalizacja najlepszych młodych ekip kucharskich z hoteli i restauracji w Polsce – górna granica wieku uczestników wynosi 30 lat.
W tegorocznym konkursie wystartowało 16 ekip, ocenianych przez jury degustacyjne, złożone z gwiazd estrady i ekranu (Krzysztof Daukszewicz, Laura Łącz, Magdalena Wójcik, Kurt Scheller, Karol Okrasa, Jeremy Oakes – brand ambasador Martell, Theo Filos Vafidis), oraz techniczne, złożone z największych autorytetów kulinarnych w Polsce.
Każda ekipa obowiązkowo przygotowywała danie z użyciem dowolnego elementu mięsa sarniego z dodatkiem dowolnie wybranego rodzaju kaszy oraz gruszki. Kompozycja musiała idealnie komponować się z wybranym przez kucharza rodzajem koniaku Martell.
Zwycięzcami zostali Łukasz Pielak i Piotr Wojda z Le Royal Meridien Bristol w Warszawie. Drugie miejsce zajęli Bogusława Jerzak (jedyna kobieta w stawce) i Bogusław Pawłowski z Hotelu Rialto, a trzecie Łukasz Deput i Maciej Łysiak z Restauracji Belvedere w Warszawie.

Rynki Alkoholowe, 5/2007

 
« poprzedni artykuł
     

 

© 2017 Rynki Alkoholowe