• English
  • Polish
 home.png strona domowa
kontakt.png
Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

Nowy Numer

 

RYNKI ALKOHOLOWE
Nr 10 (271)
październik 2017

   rynki-10-2017.jpg
 
Kanpai! Drukuj Email

Sake to najpopularniejszy i najbardziej znany trunek rodem z Japonii. Liczba jego producentów jednak stale spada. Dzisiaj w Japonii funkcjonuje ok. 1500 browarów sake, przed drugą wojną światową było ich 7000. Sam eksport tego trunku, także tych najdroższych odmian, stale rośnie. Największym importerem są obecnie Stany Zjednoczone. Jednak sake to niejedyny trunek z Japonii. Warto tu wspomnieć o shōchū, a więc wódce wytwarzanej zazwyczaj z batatów, ryżu lub jęczmienia. Według japońskiego prawa, zawartość  alkoholu w niej nie powinna przekraczać 36%. W Polsce trunek ten nie zostałby więc już uznany za „pełnoprawną wódkę”. Inny popularny w Japonii napój to umeshu – likier zawierający zazwyczaj do 17% alkoholu wytwarzany poprzez macerację owoców ume (morela japońska). Kwitną one w lutym, a zbierane są w czerwcu. Do wytwarzania trunku używa się także cukru trzcinowego. Na bazie owoców ume powstają również wina. Największy producent umeshu w Japonii to założona w 1914 r. w Osace firma Choya, która jest także partnerem Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Rynki Alkoholowe, 8/2017

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
     

 

© 2017 Rynki Alkoholowe