• English
  • Polish
 home.png strona domowa
kontakt.png
Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć

Nowy Numer

 

RYNKI ALKOHOLOWE
Nr 6 (267)
czerwiec 2017

   rynki-06-2017.jpg
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Więcej piwa i wódki, mniej wina
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja piwa w Polsce wzrosła w 2016 r. o 0,5% i wyniosła 40,73 mln hektolitrów. W 2016 r. wzrosła także produkcja wódki o 3,4% i (łącznie 98,2 mln litrów). Spadek (o 11,7%) zanotowała natomiast produkcja win owocowych – wyniosła ona 77,6 mln litrów.
Rynki Alkoholowe, 2/2017
 
Zmiany w prawie
Polski rząd przygotował zmiany dotyczące akcyzy dla skażonego alkoholu etylowego – zniknie zwolnienie dla spirytusu skażonego tzw. metodą węgierską. Zwolniony z akcyzy ma być tylko alkohol całkowicie skażony metodami dopuszczalnymi w Unii Europejskiej lub dodatkowymi procedurami skażania dopuszczonymi przez Polskę. Podobne warunki mają zostać ustanowione dla zwolnienia z akcyzy dla skażonego alkoholu etylowego importowanego, ale urzędnicy będą wiedzieć o każdej jego dostawie z UE. Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy proponuje jeszcze dalej idące zmiany, aby całkowicie wyeliminować z rynku nielegalne nalewki.
Rynki Alkoholowe, 2/2017
 
Rośnie wiedza Polaków o rodzimej wódce
13 stycznia 2013 r. weszła w życie nowelizacja ustawy, dzięki której Polska Wódka doczekała się oficjalnej definicji, precyzującej kryteria jej wytwarzania. Zgodnie z nią Polska Wódka może być wytworzona wyłącznie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia Polską Wódkę na tle innych tego typu trunków, jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni oraz w zakładzie rektyfikacji, gdzie nad jakością i smakiem czuwa człowiek – doświadczony gorzelnik. O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis „Polska Wódka/Polish Vodka”, a także oznaczenie Stowarzyszenia Polska Wódka.
Rynki Alkoholowe, 2/2017
 
Dobry czas dla win z Tejo
Wina z regionu Tejo w Portugalii z roku na rok są w Polsce coraz bardziej popularne i ich potencjał wciąż rośnie. W 2017 r. będziemy mogli przekonać się o tym podczas kilku ciekawie zapowiadających się wydarzeń. Warto uwzględnić je w swoim kalendarzu. Targi ProWein to największa impreza winiarska dla wszystkich miłośników wina z całego świata. Podczas tegorocznej edycji producentów z Tejo będzie można spotkać w hali 10 przy stoisku D 22. Po raz pierwszy przygotowano też specjalne wydarzenie dla wszystkich uczestników targów ProWein z Polski. Pierwszego dnia imprezy odbędzie się Master Class po polsku, który poprowadzi Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów i ambasador win z regionu Tejo.
Rynki Alkoholowe, 2/2017
 
Białe, czyste, gatunkowe...
Wódki są najlepiej rozpoznawalnymi trunkami wśród polskiego społeczeństwa. Upodobanie Polaków do trunków mocnych, a szczególnie do wódek białych gatunkowych potwierdzają kolejne tury badań zwyczajów i zachowań klientów. Najbardziej znanymi markami wódek czystych i białych gatunkowych oraz w największym stopniu zakorzenionymi w testach znajomości spontanicznej, a także wspomaganej w testach przeprowadzonych minionym roku okazały się: Finlandia (75% – znajomość wspomagana, 41% – znajomość spontaniczna) oraz Wyborowa (73% – znajomość wspomagana, 30% – znajomość spontaniczna).
Czytaj całość…
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 19 - 26 z 861
 
 
     

 

© 2017 Rynki Alkoholowe