okl 2019 09


okl 2019 08


 

Jest postęp w sprawie klasyfikacji wyrobów fermentowanych w nomenklaturze scalonej! To największy aktualnie problem branży winiarskiej, na który już od 2 lat, zwracali uwagę członkowie Polskiej Rady Winiarstwa. W Polsce ponad 99% produkcji winiarskiej stanowią wyroby fermentowane, do których zalicza się m.in. wina owocowe, cydry i miody pitne. Wino gronowe, mimo dynamicznego rozwoju w ostatnich latach, to ciągle niecały 1%. Prawdziwe poruszenie wśród producentów, już nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej, wywołał projekt uwagi dodatkowej do nomenklatury scalonej, zgodnie z którą duża część produkowanych wyrobów będzie zagrożona przekwalifikowaniem, pod względem akcyzowym, do grupy napojów spirytusowych. Projekt ten zawiera szereg niezdefiniowanych pojęć, napisany jest w sposób bardzo ogólny i  stwarza szerokie pole do subiektywnej oceny czy interpretacji.

Niskoprocentowe drinki alkoholowe z sokami, rumem czy colą mają już ugruntowaną pozycję na polskim rynku. Cydry w ostatnich latach przebojem zdobyły nowych klientów. Cydry oraz alkohole typu RTD (Ready to drink), należą do kategorii napojów alkoholowych, które przede wszystkim cechuje sezonowość. Ich sprzedaż rośnie w miesiącach letnich.
Badania przeprowadzane cyklicznie przez CBM Indicator obejmują cały segment wyrobów alkoholowych, w tym także zwyczaje i preferencje nabywcze klientów dotyczące gotowych drinków niskoprocentowych RTD oraz cydrów. W ramach corocznego, ogólnopolskiego badania zwyczajów konsumenckich i zakupowych na rynku alkoholowym w Polsce, ankieterzy CBM Indicator przeprowadzają m.in. testy znajomości spontanicznej i wspomaganej. Ich cel to zbadanie, na ile dana marka jest rozpoznawalna wśród konsumentów napojów alkoholowych. 

winexpo 2019


enoexpo 2019