okl 2020 10


okl 2020 09

 

Z Agnieszką Cieślar, mistrzynią świata barmanów z 2018 r., rozmawiał Marcin Burzyński

— Zacznijmy od standardowego pytania. Jak i kiedy zaczęła się Twoja przygoda z barmaństwem?
Swoją przygodę z barmaństwem rozpoczęłam w 2010 r. w Technikum Hotelarskim w Wiśle, a na dokładniejsze wgłębienie się w tajniki tej dziedziny pozwolił mi kurs barmański I stopnia u pana Bogdana Gałuszki.

Cydry należą do grupy napojów lekkich, mających właściwości gaszące pragnienie, co oznacza, że nadają się idealnie na sezon letni. Jak pokazują wyniki analiz najnowszych badań przeprowadzanych cyklicznie przez CBM Indicator, duża grupa respondentów (25%) spożywa ten alkohol w okresie wiosenno-letnim.

Spośród radlerów, cydrów i drinków, w sklepach małoformatowych najlepiej sprzedającą się grupę stanowią bezsprzecznie radlery.
Samo piwo jest kategorią, która generuje ok. 50% wartości sprzedaży wszystkich alkoholi w placówkach do 300 m2 (ok. 60% udziałów wartościowych w miesiącach lipiec-sierpień 2019 r., ponad 40% w grudniu 2019 r.). Wartość ta stanowi ok. 14% całej sprzedaży sklepów małoformatowych. Jest to także produkt najczęściej kupowany w tych punktach – transakcje z piwem stanowią ponad ¼ wszystkich zawieranych w nich transakcji. Sprzedaż piwa jest silnie skorelowana z pogodą – to produkt silnie sezonowy. I to właśnie w sezonie letnim dużo częściej sięgamy po radlery. Stanowią one od ok. 0,5% do ok. 2,5% wartości sprzedaży wszystkich piw (największe udziały w miesiącach letnich). Jest to także kategoria pełna nowości i dość szybko rozwijająca się. Najczęściej kupowane marki w tym segmencie smakowym to: Warka Radler, Lech Shandy i Okocim Radler.

— Misiewiczówka – to nowa marka wódki na rynku. Nie trudno domyślić się, że nazwa pochodzi od Pana nazwiska. Czy rozpoznawalność pomaga w tworzeniu biznesu w branży alkoholowej? Kto wymyślił nazwę wódki, a kto zaprojektował etykietę i butelkę?
Pracowaliśmy nad tym projektem wiele miesięcy. Rynek wódki w Polsce jest bardzo konkurencyjny i nie ma co się dziwić, bo Polacy słyną w świecie z produkcji białego alkoholu. Dlatego od początku mieliśmy świadomość, że jeśli chcemy na tym rynku zaistnieć, to musimy wyróżniać się jakością oferowanego produktu. Receptura Misiewiczówki została opracowana specjalnie dla nas, wyłącznie na bazie pszenicznego spirytusu i wody źródlanej – to rzadkość na rynku. Oferujemy wódkę klasy premium, ale w przystępnej cenie. Niewątpliwie rozpoznawalność nie wymyśliła tego projektu, ani go nie koordynuje, ale firmuję oferowaną wódkę moim nazwiskiem, ponieważ jestem pewien jej wysokiej jakości i wiem, że mam powód do dumy. Nie tylko nad recepturą, ale także nad projektem etykiety oraz butelki pracowali ze mną najlepsi specjaliści. Jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego. Ale, co najważniejsze, nie tylko ja – otrzymuję wiele wiadomości, że marka Misiewiczówka została dobrze przyjęta przez konsumentów.

W corocznym globalnym rankingu „Klubu Milionerów 2019” przygotowanym przez brytyjski magazyn „Drinks International” znalazło się 148 marek alkoholowych o rocznej sprzedaży powyżej miliona 9-litrowych skrzynek. Aż 90 z nich odnotowało wzrosty sprzedaży. W zestawieniu znajdziemy też 8 alkoholi z Polski.

temat 10